96% van de bestellingen geleverd op 1 werkdag

Gratis levering vanaf €49

Autostoel

De populairste autostoel merken

Groep 0+/1 autostoel

Van 0 tot 18kg ongeveer

Bekijk alle groep 0+/1 autostoelen

Groep 2/3 autostoel

Van 15 tot 36kg ongeveer

Bekijk alle groep 2/3 autostoelen


Een autostoeltje aanschaffen kan een moeilijke keuze zijn, omdat er veel verschillende opties zijn. Je wilt natuurlijk dat de stoel veilig en comfortabel is, eenvoudig in gebruik én de juiste maat heeft. Als je wilt weten waar je precies op moet letten bij de aankoop van een kinderautostoeltje ben je op deze pagina aan het juiste adres. Zo helpen wij je het juiste stoeltje te vinden.

Europese regels voor autostoelen

De veiligheidseisen rondom autostoeltjes wordt Europees geregeld. Sinds 2019 zijn er bepaalde eisen van toepassing voor de verkoop van stoeltjes, echter gelden deze nog niet voor het gebruik van de stoeltjes. Dit betekent dus niet dat je je stoeltje niet meer kan gebruiken als deze niet voldoet aan de nieuwe eisen. De nieuwe norm voor autostoeltjes heet i-Size, dit betekent dat de stoel vastgezet kan worden met Isofix, wat dit precies is wordt later uitgelegd. Mocht je dit niet hebben in de auto, kan het ook nog met de autogordel, echter wordt dit sterk afgeraden. Daarnaast betekent deze nieuwe regelgeving dat een zitverhoger zonder zijsteunen niet meer gebruikt mag worden voor kinderen tot 125 centimeter.

Groepen

Het belangrijkste aan een stoel voor je kind is natuurlijk dat deze de juiste maat heeft. Autostoeltjes worden onderverdeeld in drie verschillende groepen, die we hieronder uitleggen. Bij elke groep wordt een leeftijd genoemd, maar het kan natuurlijk zijn dat je kindje kleiner of groter is dan andere kindjes van dezelfde leeftijd. Het gewicht en de lengte is dan belangrijker. Er zijn ook autostoeltjes die in meerdere groepen tegelijk vallen, deze zijn vaak aan te passen naarmate je kind groeit.

  • Groep 0 - 0 tot 13 kg, tot 83 centimeter, circa 0 tot 12 maanden, de babyautostoel
  • Groep 1 - 9 tot 18 kg, tussen 60 en 105 centimeter, circa 1 tot 4 jaar, de peuterautostoel
  • Groep 2/3 - 15-36 kg, tussen 105 en 135 centimeter, circa 4 tot 10 jaar, de kinderautostoel

Bevestiging

Autostoeltjes zijn op verschillende manieren te bevestigen. Welke bevestiging jij kiest heeft vooral te maken met het type auto dat je hebt. Isofix zit namelijk niet in elke auto, en niet alle Isofix stoeltjes passen in iedere auto. Alle vormen van bevestigingen zijn uiteraard veilig.

Isofix - Isofix is een standaard die in steeds meer auto's worden gebruikt. Hierbij heb je ankerpunten die je in de achterkant van de autostoel vindt. Deze ankerpunten zitten stevig vast aan de carrosserie in de auto, waardoor het stoeltje dus ook stevig vast zit. Niet alle Isofix autostoeltjes passen op alle auto's met Isofix. Er zijn universele Isofix-stoeltjes, die dus wel overal op passen, en niet-universele Isofix stoeltjes. Voor de laatste groep kun je het beste op de website van de fabrikant kijken of jouw auto geschikt is.

Autogordel - Er zijn ook stoeltjes die enkel met de driepunts autogordel worden bevestigd. Deze stoeltjes voldoen uiteraard ook aan de veiligheidseisen, echter is het van groot belang dat je goed oplet dat de gordel goed vast zit en er geen verdraaiingen in de gordel zitten. Omdat deze sinds 2019 niet meer verkocht worden vind je deze stoeltjes tweedehands, ze mogen nog wel gebruikt worden. Bij sommige Isofix-stoeltjes wordt de autogordel gebruikt als extra bevestiging.

Vaste base - Voor sommige autostoeltjes bestaan er ‘bases’, deze zet je stevig vast in de auto en laat je erin staan. Hierin kun je vervolgens eenvoudig het stoeltje plaatsen, zo hoef je niet aan de slag met Isofix ankerpunten of de autogordel. Dit systeem is bij de nieuwe regelgeving verplicht voor Groep 0 autostoeltjes.

Steunpoot - De steunpoot is een extra veiligheidsgarantie, dus wordt niet gebruikt als enige bevestiging. Met de steunpoot voorkom je dat het stoeltje voorover kiept bij een frontale botsing. Dit wordt zowel gebruikt bij achterwaarts als voorwaarts geplaatste autostoeltjes.

Voorwaarts of achterwaarts?

De veiligste methode om een kind te vervoeren is door het stoeltje achterwaarts te zetten. Hierdoor worden de krachten tijdens een botsing over het hele lichaam verspreid, in plaats van alleen het hoofd en de nek. Stoeltjes in groep 0 worden altijd zo geïnstalleerd, stoeltjes in groep 1 soms. De kinderen uit groepen daarboven zijn vaak te lang om achterwaarts te vervoeren, omdat hun benen dan tegen de stoel komen. Deze stoeltjes zijn eigenlijk altijd voorwaarts. Wij raden aan om kinderen zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren.

Hoe wordt mijn kind beschermd bij een botsing?

Er zijn veel verschillende manieren waarop jouw kind wordt beschermd bij een botsing. Een diepe zitkuip zorgt er in ieder geval al voor dat je kind zowel aan de zijkanten als voorkant is beschermd. Helemaal top als er ook nog goede padding in de stoel zit. De gordel, die we hieronder uitgebreider bespreken, helpt natuurlijk ook bij een botsing. Daarnaast hebben verschillende autostoeltjes allerlei manieren om de impact zoveel mogelijk te beperken. Deze kun je vinden in de productomschrijvingen.

Gordels

In de stoeltjes van groep 0 en 1 zitten altijd vijfpuntsgordels of harnasgordels. Hiermee zit je kind lekker stevig vast en kan het niet onderuit slippen. Sommige gordels hebben een kliksysteem waarmee je zeker weet dat je kind goed vast zit. Als het koud is heeft je kind vaak een dikke jas aan, hierdoor kan het voelen alsof de gordel te strak zit wanneer dit niet zo is. Let hier dus extra op, of doe het jasje uit en gebruik een dekentje. Groep 2 en 3 maken vaak gebruik van de driepuntsgordel als gordel. Daarnaast zit er soms in het kruis een extra bevestigingspunt, dit zorgt voor meer veiligheid en bescherming van de gevoelige buikregio bij een eventuele botsing.

Accessoires

Er zijn een aantal accessoires die altijd handig zijn om te hebben bij een autostoeltje. Vooral voor baby's zijn er allerlei accessoires te vinden. Zo is het handig om een spiegeltje te hebben in de auto, waarmee je naar jouw kindje kunt kijken. Fijn voor jou én voor de baby. Een lekkere voetenzak of dekentje is ook wel zo fijn, vooral als je de stoel ook gebruikt op het frame van je kinderwagen. En het is ideaal mocht de verwarming van je auto onverhoopt kapot gaan midden in de winter. Een zonnescherm kan voor iedere leeftijd, je kunt voor een neutrale versie gaan of eentje met de favoriete superhelden van je kind. Om je kindje lekker bezig te houden koop je speeltjes die je aan het autostoeltje kunt hangen. Voor de wat oudere kinderen kun je ook een autostoel organizer kopen, deze hang je over de voorste stoelen heen. Zo raak je nooit meer wat kwijt!

Waar moet ik nog meer op letten bij de aanschaf van een autostoel?

Let erop of je de bekleding kunt verwijderen. Je baby of kind zal gegarandeerd een keertje knoeien en dan wil je de stoel natuurlijk wel goed schoon kunnen maken. Het beste is als je de bekleding ook kunt wassen.
Met een babyautostoeltje is het natuurlijk wel zo fijn als deze ook op de frame van je kinderwagen past. Zo kun je het stoeltje uit de auto halen en je kind zo verder vervoeren, en hoef je hem of haar niet wakker te maken.
Het is mogelijk om de autostoel op de passagiersstoel te plaatsen. Echter moet je hier wel de airbag voor uitschakelen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je auto, zodat je zeker weet dat je veilig bent.