Kinderwagen
De populairste kinderwagen merken
Het uitkiezen van een goede wandelwagen is een belangrijke taak, want deze ga je waarschijnlijk intensief gebruiken en het kan best een investering zijn. Dan wil je natuurlijk wel dat de wagen goed bij je past. In dit artikel leggen we uitgebreid uit wat voor soorten kinderwagens er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een wandelwagen.
Verschillende soorten kinderwagens
Er zijn een aantal verschillende soorten kinderwagens, die we hieronder uitgebreid bespreken. Welke wagen bij jou past ligt eraan wat je ermee gaat doen. De meest populaire wagen is de combiwagen.
Combiwagen
De combiwagen is een populaire wagen omdat je deze eigenlijk kunt gebruiken tot je kind geen wagen meer nodig hebt. Eerst kun je het onderstel met een reiswieg en/of autostoeltje gebruiken, en later, wanneer je kind zelfstandig kan zitten, zet je het zitje op. Bij sommige modellen is het ook mogelijk de reiswieg om te bouwen tot zitje. De combiwagen is iets duurder, maar je hoeft ook maar één keer te investeren. Vaak koop je het autostoeltje er los bij en zet je deze met adapters op het onderstel. Hou hier dus rekening mee bij het budgetteren. Een combiwagen is niet per se nodig als je de baby de eerste maanden gaat dragen in een draagdoek of draagzak.
Buggy
Een buggy is geschikt voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten, vanaf ongeveer 9 maanden. Een buggy is licht, compact en heeft kleine wielen. Ideaal voor in de auto of op vakantie. Een buggy is wel alleen geschikt voor korte ritjes, als je langere wandelingen wilt maken is een wandelwagen zoals een combiwagen aan te raden.
Duowagen
Als je twee kinderen hebt die allebei nog niet langere afstanden kunnen lopen is een duowagen de beste oplossing. Duowagens zijn er in combiwagens en buggy’s. Bij een duowagen heb je twee zitjes waar je kinderen in kunnen zitten. Je kunt vaak combineren met een reiswieg, autostoeltje en zitje. Ook kun je natuurlijk twee keer hetzelfde zitje gebruiken, bijvoorbeeld als je een tweeling hebt. Buggy’s hebben altijd twee zitjes, deze zijn dus alleen geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. Het nadeel van een duowagen is wel dat ze vrij log zijn en lastig te besturen. Er zijn ook gewone combiwagens die je kunt ombouwen tot duowagen.
Hardloopwagen
Voor de sportieve ouders is er nu een ideale oplossing: de hardloopwagen. Deze heeft drie wielen die ver uit elkaar staan, waardoor de wagen extra stabiel is. Zo kun je er goed mee hardlopen. Een hardloopwagen kun je wel het beste zien als een extra wagen. Ze zijn namelijk lastig mee te nemen in de auto of het openbaar vervoer. Ook zijn deze vaak alleen in buggy-vorm te krijgen.
Waar op te letten bij de aanschaf van een kinderwagen?
Kinderwagens zijn er in alle soorten en maten en voor iedere behoefte is er wel een geschikte kinderwagen. Er zijn dus een aantal dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van een wagen.
Hoe intensief ga ik de wagen gebruiken?
Er zijn mensen die niet echt van wandelen houden en alleen een wagen willen omdat het praktisch is. Dan is het echt niet nodig om een high-tech en dure wagen uit te zoeken, dat is zonde van het geld. Als je echter wel vaak wandelt en de wagen echt intensief gaat gebruiken, is het een goed idee om wat meer geld te investeren. Zo krijg je een wagen met betere banden die makkelijker wendbaar is en oneindig vaak gebruikt kan worden zonder te slijten.
Waar ga ik de wagen gebruiken?
Niet alle wagens zijn even gemakkelijk en compact op te vouwen. Dat is uiteraard geen probleem als de wagen vooral vanuit huis wordt gebruikt. Maar als je van plan bent lekker vaak de auto te pakken om erop uit te gaan, is het wel zo handig als je snel en eenvoudig de wagen kunt opvouwen en weer uitklappen. Let hier daarom bij het uitzoeken van een wagen goed op. Daarnaast moet de wagen natuurlijk wél in de auto passen, vooral handig als je een kleine kofferbak hebt. En denk je dat je ook wel eens wilt vliegen met je baby? Dan is het slim om een buggy te nemen die je mee kunt nemen als ruimbagage. Ook wel zo fijn als de wagen dan lekker lichtgewicht is.
Ook moet je je bedenken op welk terrein je gaat wandelen met je kindje. Als dit alleen op de stoep is hoef je geen speciale banden te hebben. Als je echter ook op het strand en ruiger terrein gaat wandelen is het wel zo slim om een all terrain kinderwagen aan te schaffen. Banden komen in twee soorten: luchtbanden en schuimbanden. Ze rijden eigenlijk allebei even fijn, met als voordeel dat schuimbanden niet lek kunnen gaan.
Wie gaat de wagen gebruiken?
Een klein onderdeel waar nog wel eens overheen gekeken kan worden: wie gaat de wagen gebruiken? Vooral als jij en je partner veel in lengte schelen is het belangrijk om de wagen op beiden uit te testen. Zelfs als er een verstelbare stang op zit garandeert dit niet dat de wagen voor jullie allebei comfortabel zal zijn.
Waar moet ik nog meer op letten?
Verder zijn er nog een aantal persoonlijke voorkeuren. Zo kun je kijken of de bekleding afneembaar en wasbaar is, wat natuurlijk wel zo fijn is omdat kinderen best vies kunnen zijn. Daarnaast hebben veel wagens een mandje voor boodschappen en de luiertas, je kunt zelf bedenken of je dit handig vindt of juist niet.
Zelf uittesten
Het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van een wagen is dat je deze zelf uittest. Je kunt aan vrienden of buren vragen die de wagen hebben die je op het oog hebt of je een testritje kunt maken. Rij over verschillend terrein, klap de wagen in en uit, etc. Pas dan kun je zeker weten of het iets voor jou is of dat je toch beter verder kunt kijken.
Accessoires voor de kinderwagen
Er zijn een aantal accessoires die eigenlijk onmisbaar zijn voor iedere wandelwagen. Een goede zonnekap of parasol is wel zo fijn als de zon schijnt. Zo hoeft je kind niet met de oogjes te knijpen én verbrandt hij of zij niet. Als het juist koud is wil je een goede voetenzak hebben, vooral omdat je kindje stil zit zal deze het snel kouder hebben. In een warme voetenzak is dat geen probleem. Als je een ouder kind hebt dat zelfstandig loopt kun je een meerijdplankje nemen. Hier kan je oudere kind op staan als het even geen zin heeft om te lopen.